Dagens bild arkiv...

Här hittar du gamla dagens bilder med tillhörande texter.


MH-Antenn projekt

Så blev det äntligen dags att testa SM0DTK / Martin Hedmans antenn, MH-antennen som finns beskriven i
QTC nr:6 2009. Hade hört talas om denna antenn i andra sammanhang tidigare, men hade inte riktigt kläm på konstruktionen eftersom jag inte hittat den på nätet, så jag blev glatt överraskad när Martin hade skickat in en fin artiklen där han beskriver MH-antennen. Tack för artikeln, Martin! (den finns även på Martins hemsida). Och ni som känner mig vet att jag är intresserad av att bygga antenner av olika slag, så länge de passar och ryms på tomten här hemma....ha ha ha. Så det var bara att tänka ut hur den skulle sättas ihop. Och enklast var att nyttja det man redan hade hemma förstås. Fyra st metspön a sex meter från tidigare konstruktioner kom väl till pass.Lite inköp dock från Chlasolson och Biltema gjorde hela konstruktionen komplett. Lite skruvande med slangklammer och rörklammer samt lite sågande i ALU-.profil blev till slut den antenn ni ser på bilderna.

 Eftersom jag hade tänkt att även nyttja metspöna till andra antenn byggen så får detta bli en version som man lätt plockar isär och snabbt kan sätta ihop igen, ex.vis för “fieldday” bruk. Så med lite eltejp för att markera var allt skall sitta så har man nu en utomordentlig tre elements beam för 20 meter med fina data. Olika färger på driv/director/reflector element gör att man inte behöver fundera på vad som är vad vid ihopsättning, vilket kan vara praktiskt!

Funktionen då? Jodå, den fungerar utmärkt! SWR är helt ok om man följer måtten i Martins tabell från QTC.
Med en höjd på 6,5 meter som utgjordes av min portabla flaggstång så kunde jag konstatera fina SWR förhållanden. följer man måtten i tidningen som jag gjorde så fick jag följande SWR värden: (Frekvens/SWR)

14.070 - 1,5
14,100 - 1,5
14,150 - 1,3
14,200 - 1,2
14,250 - 1,2
14,300 - 1,1
14,350 - 1,1

Så hur fungerade då antennen i QSO? Efter att ha svarat på ett CQ från GB6HS (JOTA station) i England så fick jag rapporten 57-59 med viss QSB. Och då körde jag med FT-857:an och endast 5W. Jerry blev lika imponerad som jag över antennens funktion. Han trodde jag körde med betydligt högre effekt. Så det är ju ett bra betyg! Rattade över bandet och körde en Italienare med också 5watt, han blev mycket imponerad med så goda signaler och med den lilla effekt jag körde med, det var kul. Så man kan lungt konstatera att Martins antenn “sparkar som en häst, och är bred som en ladugårsdörr!” Så nu återstår bara att bygga en rejäl MH-antenn för fast installation. Efter brevväxling med Martin så tror jag att tråden jag har och “hänget” på trådarna påverkar SWR. Enligt Martin skall det gå att få 1:1 på hela 20 metersbandet. Så detta skall undersökas noga, och justeras till.

73 de SM2TOS

DAGENS BILDER 2009-10-18

MH#1
MH#5
MH#4
MH#6
MH-Antenn#2

Klicka på bilderna för
att se dem i större format
.

Dagens bild arkiv

Sidorna optimerade för Internet Explorer 7 & 1024 x 768

SSA.SE
SM3CER Contest Service
sk2hg#3

QRZ callsign lookup:

 

SM CALLBOOK

 

 

Besökare nr:

 

 

Besökare online:

 

Site in English

DX SUMMIT SPOTS